Am întâlnit foarte des oameni care ,,procesează” situațiile din mers și ascultă de concluzia sau decizia propusă de minte care spune ,,nu o să funcționeze, nu este bine, ai văzut că a ieșit prost data trecută într-o situație similară” etc. sau ,,lasă că o să meargă, așa ai mai făcut și altădată și a mers, de ce să nu meargă și acum” etc. Fiecare dintre acești oameni ascultă de ceva ce are legătură cu o experiență trecută și care se suprapune peste o situație cu totul nouă din prezent. Oare mintea spune adevărul, este soluția propusă de aceasta cea potrivită situației pe care dorește s-o rezolve persoana?
Mintea face ce știe ea cel mai bine să facă, să ofere soluții dintr-o ,,bază de date” cu experiențe trecute și vine cu mecanisme de protecție care, uneori, sunt puțin cam exagerate. Nu spun că nu este necesară mintea, ar fi absurd, are și ea rolul ei bine definit, însă ca persoana să poată lua cea mai bună decizie într-o situație dată este nevoie ca ea să asculte mai întâi de intuiție și apoi de minte, de logica minții. Cu alte cuvinte este necesar ca mintea și intuiția să facă echipă și să conlucreze eficient una cu cealaltă. Numai în acest fel persoana poate să fie ancorată sută la sută în prezent și să identifice cu exactitate ce are de făcut în situația respectivă.
În cazul în care vă doriți să nu vă mai conducă mintea și să deveniți din ,,sclavul" ei ,,stăpânul" acesteia vă este la îndemână să faceți un exercițiu simplu de atenție, pe care eu îl numesc ,,atenție la neatenție”. Veți constata că, pe măsură ce exercițul devine un nou obicei, mintea dumneavoastră se liniștește și ,,nu mai vorbește tot timpul”, iar intuiția este cea care vă ghidează în tot ceea ce faceți.
”Mintea reprezintă un instrument minunat dacă este folosită corect (spune Eckhart Tolle în cartea Puterea prezentului – ghid practic). Însă, folosită greșit, devine foarte distructivă. ………………………Credeți că sunteți mintea dumneavoastră. Este o iluzie. Instrumentul a pus stăpânire pe dumneavoastră. ÎNCEPUTUL LIBERTĂȚII este înțelegerea faptului că nu sunteți ,,gânditorul”. În momentul în care începeți să observați gânditorul, un nivel superior de conștiință devine activ. Atunci începeți să vă dați seama că în spatele gândului se află o dimensiune vastă de inteligență și că gândul nu reprezintă decât un minuscul aspect al acestei inteligențe…”
Când mintea tace intuiția vorbește, iar sursa ei este inteligența infinită care ne oferă răspunsurile pe care le căutăm la întrebările noastre.