,,Cum reuşesc unii oameni să fie fericiţi!”

A fi fericit se pare că este o dorinţă, dar şi o preocupare a marii majorităţi a oamenilor. Oare de ce ne dorim atât de mult să fim fericiţi? Ce ne motivează şi ne face să căutăm cu atâta ardoare acest lucru, şi chiar este cu adevarat posibil ?
Se pare că da!
Autorul Leon Bormans a scris o carte care se intitulează ,,Cartea Mondială a Fericirii”.
Concluziile sale se bazează pe cercetări şi descoperiri ale experţilor mondiali în psihologia fericirii care au analizat mii de oameni din diferite zone ale lumii.
 
Iată  care sunt principalele recomandări ale lui  Leo Bormans pentru a obţine fericirea:
 
1. Acceptaţi ceea ce aveţi
,,Oamenii fericiţi au niveluri modeste de aşteptări şi aspiraţii, vor ceea ce pot să obţină, în timp ce persoanele nefericite nu reuşesc să obţină niciodată ceea ce îşi doresc. De asemenea, oamenii fericiţi ştiu să evite dezamăgirile şi cum să genereze surprize plăcute’’.
 Acest lucru se datorează faptului că ei fac tot ce pot să îndeplinească obiective realiste şi sunt mulţumiţi cu ceea ce au.
 
2. Bucuraţi-vă de ceea ce faceţi
,,Oamenii fericiţi fac ceea ce le place şi le place ceea ce fac, şi nu fac lucrurile pentru bani sau laudă’’.
 
3. Trăiţi pentru prezent
 ,,Oamenii fericiţi trăiesc pentru prezent şi au moduri pozitive de a gândi. Dacă nu puteţi fi fericiţi astăzi, ce vă face să credeţi că mâine va fi diferit?’’
Nu insitaţi asupra trecutului, asupra lucrurilor care nu au funcţionat cum trebuie sau a eşecurilor anterioare. În acelaşi mod, nu visaţi la un viitor idealizat care nu există sau nu vă îngrijoraţi că nu s-a întâmplat, încă.
 
4. Alegeţi fericirea
Nu trebuie să vă fie teamă să faceţi un pas înapoi şi să vă reanalizaţi obiectivele. Bormans ne propune un demers, pe cât de simplu, pe atât de eficient: ,,Imaginaţi-vă viaţa ca pe o poveste pe care o puteţi modifica şi corecta pe măsură ce mergeţi mai departe. Acest mod de abordare flexibilă necesită gândire pozitivă şi o minte deschisă.Trebuie să alegeţi tot timpul să fiţi fericiţi’’.
 
5. Relaţii
,,Cu toţii trăim fericirea în relaţie cu ceilalţi oameni. Trebuie să ţinem minte că la fel cum alte persoane ne pot face pe noi fericiţi, şi noi suntem "alţi oameni" pentru altcineva. Încercaţi să preţuiţi oamenii care sunt importanţi pentru dumneavoastră’’.
Legat de această recomandare înţelepciunea străveche românească are o  bine cunoscută zicală: ,,poartă-te cu ceilalţi oamenii aşa cum ai vrea să se poarte ei cu tine’’.
 
6. Fii tot timpul ocupat
,,Dacă vreţi să fiţi mai fericiţi trebuie să vă dezvoltaţi o personalitate sociabilă, şi să fiţi un mare iubitor al ieşirilor din casă’’.
Potrivit cercetărilor, oamenii activi, ocupaţi, sociabili, sunt cei mai sănătoşi şi mai fericiţi din societate.
 
7. Nu comparaţi
,,Trebuie să vă concentraţi asupra obiectivelor şi viselor pe care le aveţi astfel încât să vă bucuraţi de propriile reuşite’’.
Este foarte adevărat că nu este bine să comparăm pentru a nu fi nefericiţi şi pentru ,,a nu compara mere cu pere’’, de aceea cel mai bine este să ne comparăm nu noi înşine cel-cea de ieri. Comparaţia şi competitia sunt utile doar în anumite situaţii bine definite.
 
8. Fii tu însuţi
Aşa cum nu trebuie să vă comparaţi cu alte persoane, este important să nu vă îngrijoraţi în legătură cu ceea ce cred ceilalţi despre felul cum sunteţi.
,,Oamenii fericiţi sunt spontani, naturali şi reali. Aceştia spun ceea ce cred şi ceea ce simt, şi nu sunt îngrijoraţi în legătură cu ceea ce cred alţii despre ei’’.
Ori de câte ori trăim cu teama că ceilalţi vor spune ceva nepotrivit sau neadevărat despre noi vom trăi în represie imaginară şi nu vom putea fi prezenţi pentru clipa de faţă, ceea ce o să ne împiedice să ne bucurăm cu adevărat de viaţă.
 
9. Nu vă îngrijoraţi
,,Oamenii fericiţi nu se îngrijorează şi recunosc că 90% din griji nu se îndeplinesc. Lăsaţi grijile nejustificate deoparte!’’
 
10. Organizaţi-vă
Poate că îi invidiaţi pe cei cu o personalitate boemă şi care ’’se lasă duşi de val’’, însă nu vă păcăliţi.
,,Oamenii fericiţi plănuiesc şi organizează, au obiective şi un scop bine stabilit. Puteţi obţine doar ceea ce vă doriţi sau visaţi, asta dacă ştiţi exact ce doriţi sau visaţi’’.
 Altfel spus, de la idee la proiect este necesar un plan de parcus.
Când nu ştim ce vrem cu adevărat ne este dificil să luam deciziile potrivite şi eficiente pentru noi.
 
11. Gândiţi pozitiv
Sentimentele şi emoţiile negative crează disconfort psihic şi stres psihologic.
,,Oamenii fericiţi elimină toate lucrurile negative şi privesc doar partea frumoasă şi pozitivă a lucrurilor’’.
Cu alte cuvinte, precizează Leo Bormans,  trebuie să trecem de la o perspectivă negativă, cea cu jumătatea de pahar gol, la perspectiva cu jumătatea plină a paharului, şi totodată să punem în practică optimismul. Optimismul este definit, în opinia sa, ca fiind mecanismul natural de autoapărare al minţii împotriva depresiei.
 
12. Preţuiţi fericirea
,,Fericirea poate fi învăţată, iar găsirea unui scop în viaţă îţi poate uşura drumul. Oamenii fericiţi apreciază şi realizează că fericirea le va prelungi viaţa’’.
 
În concluzie, punerea în practică a tuturor celor 12 recomandări al lui Leo Bormans, în opinia mea, ar putea constitui reperele principale ale unui program de dezvoltare personală holistică oferindu-i persoanei o altă perspectivă asupa vieţii, asupra propriei persoane, a celorlalţi şi a relaţiilor cu aceştia. De aceea am ales sa le prezint, in sinteza, ca structura a programului mai sus amintit.
 
Crede-ţi că este dificil de pus în practică ceea ce recomandă Leo Bormans?
Rămâne doar să  încercaţi pentru a vedea dacă funcţionează cu adevărat …!!!
 
Aura Șutaru
Consultant &Trainer
Dezvoltare Personală Holistică
Dezvoltare de Carieră
Managementul Resurselor Umane
Managementul Afacerilor
Mobil: 0722 898 546
www.aurasutaru.ro