Întrebări frecvente

I1. Sunt pe cale de a fi promovat pe postul de manager şi mă simt un pic nepregătit deoarece nu-mi place să nu fiu prietenos cu colegii. Ce să fac?

R: Un manager are o serie de abilităţi (planifică, organizează, coordonează, controlează, seteaza obiective pentru el şi echipa sa etc), abilităţi care nu-l împiedică sa fie prietenos. Vă sugerez să urmaţi  un program de dezvoltare personală care, în mod cert, vă va ajuta să distingeţi rolurile pe care le aveţi de îndeplinit şi ceea ce
Citeşte mai mult…

I2: Partenerul meu de cuplu, deşi afirmă că mă iubeşte foarte mult, se poartă destul de urât cu mine (ţipă la mine, mă jigneşte etc.). Ce pot să fac ca să-l schimb pentru că nu doresc sa mă despart de el?

R: În primul rând, îmi permit să vă spun că  nu-l puteţi schimba pe partenerul dvs. oricât de mult v-aţi dori acest lucru deoarece schimbarea comportamentului său ţine de decizia şi acţiunea sa. În al doilea rând, vă sugerez să nu confundaţi persoana cu comportamentul acesteia şi nici sentimentele cu manifestarea lor. Sentimentele sunt ceva
Citeşte mai mult…

I3: Vreau să-mi schimb job-ul şi familia mă sfătuieşte să n-o fac deoarece este criză şi există riscul să fiu dat afară dacă firma nouă ar face la un moment dat restructurări.

R: Întrebarea dvs. este foarte sensibilă şi oferă foarte puţine detalii. Schimbarea job-ului prezintă, de regulă, şi unele riscuri. Rămâne să vedeţi dvs. înşivă care sunt aceste riscuri şi cum le-aţi putea contracara. Vă doresc să luaţi decizia cea mai potrivită pentru dvs.!  

I4: Am observat la mine că nu ştiu să spun ,,NU” atunci când cineva îmi cere ceva, fie că este vorba de un lucru banal sau important pentru persoana respectivă. De cele mai multe ori, solicitarea persoanei este în dezavantajul meu.

R: Suntem într-un echilibru relaţional şi comunicăm în mod real cu ceilalţi atunci când ,,dăm fără să aşteptăm ceva în schimb’’, când ,,cerem fără să ne fie frică de un refuz’’, ,,când primim, fără să ne simţim obligaţi să dăm ceva în schimb’’ şi când ,,refuzăm fără să ne simţim vinovaţi’’. Probabil că dvs. vă
Citeşte mai mult…

I5: Sunt studentă. Problema mea este că observ, din ce în ce mai des, din partea colegilor mei o atitudine de respingere şi nu înţeleg de ce mi se întâmplă acest lucru. Ce ar trebui să fac ca să nu mai fiu respinsă?

R: Vă sugerez să analizaţi  situaţiile în care vă simţiţi respinsă şi să vă clarificaţi dacă, într-adevăr, colegii vă resping şi de ce. Poate că ceva din comportamentul şi atitudinea dumneavoastă îi determină să aibă faţă de dumneavoastră un comportament de respingere sau poate aşa percepeţi dvs. Încercaţi să vă amintiţi ce anume vă reproşează
Citeşte mai mult…