• Publicat miercuri, 29 ianuarie 2014, în Articole, Știri
Într-o perioadă în care, în România, sunt mari așteptări în ceea ce privește viitorul medierii, voci importante la nivel internațional din domeniul ADR vorbesc de nevoia unui nou început. Comunicarea dintre specialiștii în ADR și subiecții conflictelor s-a întrerupt și amenință să afecteze eficiența tuturor procedurilor alternative de soluționare a disputelor.
În țări precum SUA, Canada, Olanda, Singapore sau Marea Britanie, medierea este o componentă clară a structurilor de soluționare alternativă a conflictelor, dar chiar și aici utilizarea medierii nu este generalizată și există încă multe oportunități nevalorificate de utilizare a acestei proceduri. Potrivit unui material ce poartă semnăturile a doi reprezentanți ai Institutului Internațional de Mediere (IMI), Michael Leathers, directorul instituției și Deborah Masucci, membru al Consiliului Director, o mare parte dintre avocați sau arbitri dau credit medierii abia când soluționarea unei dispute nu prea mai are șanse de reușită, protejându-se împotriva a ceea ce ei cred că înseamna ADR – Alarming Drop in Revenue (Scădere Alarmantă a Veniturilor).
Autorii articolului observă că medierea este folosită foarte rar în cauzele apărute în cadrul parteneriatelor de tip public-privat, dispute comerciale internaționale, conflicte familiale sau în interiorul comunităților și este utilizată greșit în acțiunile de restabilire a păcii. De asemenea, chiar dacă, în anumite situații, medierea poate funcționa sub regulile arbitrajului internațional, este rareori utilizată.
Multe state au adoptat norme care privesc medierea, dar se observă o discrepanță între adoptarea unor legi și implementarea lor. La nivel global, mulți mediatori supraviețuiesc, fără a reuși să capete o experiență relevantă. În aceste condiții, multinaționalele care caută mecanisme de gestionare a riscurilor și a costurilor nu găsesc decât în câteva țări structuri credibile care oferă soluții de mediere și sunt nevoite să adopte soluții mai puțin optime, în funcție de țara unde activează.
Se constată o stagnare la nivelul activităților de mediere, iar un alt factor care afectează creșterea medierii este lipsa unor standarde internaționale de calitate, spun Michael Leathers și Deborah Masucci. Deși la nivelul fiecărei țări există coduri profesionale de conduită, sunt puține măsuri disciplinare care să le impună.
”Am ajuns astăzi la momentul în care medierea, peste tot în lume, are nevoie de un nou impuls, pentru a reaprinde motorul creșterii”, spune Michael Leathers. În opinia sa, este nevoie de un nou moment 1976, de o nouă conferință ca cea de la St Paul, Minnesota, de data asta la nivel global, folosind din plin mijloacele de comunicare moderne.
Un astfel de eveniment trebuie să facă un inventar cât mai exact al așteptărilor pe care mediul de afaceri și oamenii le au de la procedurile ADR și de la mediere în special și să stabilească noi mecanisme, care să răspundă mai exact acestor așteptări. ”De foarte puține ori cei care folosesc medierea au fost întrebați care sunt nevoile și aștepările într-o asemenea procedură. Există o lipsă acută de date relevante pe acest subiect, la nivel global”, spun autorii articolului publicat de Mediate.com.
Reprezentanții IMI propun primăvara anului 2015 pentru organizarea evenimentului global care poate reporni creșterea medierii.
SURSA: www.clubmediatori.ro